ΣΠΕΤΣΕΣ

pic4

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι Σπέτσες ανήκουν στο σύμπλεγμα των νησιών του Αργοσαρωνικού (μαζί με τον Πόρο, την Αίγινα και την Ύδρα). Λόγω της κοντινής τους απόστασης από την Αθήνα αποτελεί έναν  πολύ δημοφιλή προορισμό για τα Σαββατοκύριακα όλου του χρόνου. Οι Σπέτσες ονομάστηκαν από τους Βενετούς «νησί των αρωμάτων». Είναι ένα όμορφο νησί χωρίς αυτοκίνητα με υπέροχες αμμουδιές και απομονωμένους κόλπους.

Το νησί έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ελληνική επανάσταση με τους οθωμανικούς αλλά και στην δημιουργία  του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Όταν το 1821 ξέσπασε η ελληνική επανάσταση, οι Σπέτσες ήταν το πρώτο από τα ελληνικά νησιά που σήκωσε τη σημαία της Επανάστασης το πρωί της 3η Απριλίου 1821, στην πολιούχο εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στο παλιό λιμάνι.

Αναφορικά με τη διαμονή, το νησί προσφέρει μια ποικιλία από boutique ξενοδοχεία που σέβονται και διατηρούν το μοναδικό χαρακτήρα και αρχιτεκτονικό στυλ του νησιού. Οι Σπέτσες είναι ένας τόπος με έντονη νυχτερινή ζωή, ιδιαίτερα κατά Τη διάρκεια των  καλοκαιρινών Σαββατοκύριακων, όπου πολλοί Αθηναίοι επισκέπτονται το νησί για ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα. Το πιο δημοφιλές σημείο νυχτερινής διασκέδασης στις Σπέτσες είναι το παλιό λιμάνι, όπου και θα βρείτε πολλά μπαρ και κλαμπ που μένουν ανοικτά όλη τη νύχτα! Γραφικά καφέ-μπαρ βρίσκονται στην περιοχή της Ντάπιας, όπου και μπορείτε να απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Ακτοπλοϊκώς: Οι Σπέτσες είναι προσβάσιμες με πλοίο σε απόσταση 2 ώρών από την Αθήνα. Τακτικά καθημερινά δρομολόγια με καταμαράν & ταχύπλοα είναι διαθέσιμα από το λιμάνι του Πειραιά. Οι Σπέτσες συνδέονται ακτοπλοϊκώς και με τα υπόλοιπα νησιά του Αργοσαρωνικού (Αίγινα, τον Πόρο και την Ύδρα).

Με αυτοκίνητο: Θα σας πάρει 2,5 ώρες με το αυτοκίνητο από την Αθήνα μέχρι την Κόστα της Αργολίδας & από εκεί με υδροταξί περνάτε απέναντι στις Σπέτσες μέσα σε 10’. Εάν μετά τις Σπέτσες, δεν σκοπεύετε να συνεχίσετε τις διακοπές σας στην Πελοπόννησο, σας προτείνουμε να ταξιδέψετε με πλοίο που είναι είναι ένας πιο χαλαρός και σύντομος τρόπος.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  1. Το Μουσείο της Μπουμπουλίνας: Βρίσκεται μόλις 100 μέτρα πίσω από το λιμάνι της Ντάπιας! Το Μουσείο της Μπουμπουλίνας, στεγάζεται σε ένα αρχοντικό 300 ετών. Η Μπουμπουλίνα ήταν ηρωίδα της ελληνικής επανάστασης και, αν και γυναίκα, ήταν ένας ναύαρχος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Μερικά από τα εκθέματα του μουσείου είναι συλλογές από πιστόλια, παλιά βιβλία, επιστολές και έγγραφα της ελληνικής επανάστασης, πίνακες ζωγραφικής, μοντέλα πλοίων, χάρτες, παλιά έπιπλα και προσωπικά αντικείμενα.
  2. Μουσείο Σπετσών: Το Μουσείο των Σπετσών στεγάζεται στο αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη-ένας από τους άρχοντες του νησιού που έλαβαν μέρος στην ελληνική επανάσταση. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν ευρήματα από το πρώιμο Μυκηναϊκό ναυάγιο, γλυπτά και νομίσματα από τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο.
  3. Παλιό φάρος στο λιμάνι: Ένα από τα παλαιότερα highhouses που λειτούργησε ποτέ στην Ελλάδα βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του παλιού λιμανιού των Σπετσών. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1837 και στέκεται σε συνολικό ύψος 27μ σε έναν όμορφο λόφο με πεύκα.
  4. Παραλία Καΐκι:Η παραλία Καΐκι είναι η πιο δημοφιλής παραλία κοντά στην πόλη. Είναι μερικώς οργανωμένη και διαθέτει πολυσύχναστο μπαρ. Βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την Ντάπια.
  5. Παραλία Αγίας Άννας:Αυτή η μικρή παραλία είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες και πολλά θαλάσσια κέντρα για σπορ. Μπορεί να φτάσει κανείς με λεωφορείο ή υδροταξί. Βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ νότια της πόλης των Σπετσών.
  6. Παραλία Άγιοι Ανάργυροι:Αυτή είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες των Σπετσών στην οποία υπάρχουν χτισμένα και μερικά ξενοδοχεία. Μια διαδρομή με τα πόδια από την παραλία αυτή οδηγεί τον επισκέπτη στο εντυπωσιακό σπήλαιο του Μπεκίρη. Τους Αγίους Αναργύρους μπορείτε να τους βρείτε σε απόσταση 12 χιλιομέτρων δυτικά της πόλης των Σπετσών.

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

Αρμάτα: Κάθε χρόνο, το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένο στα γεγονότα της μάχης της 8ης Σεπτέμβρη του 1822. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας στο λιμάνι του νησιού. Ακόμα και σήμερα, όλα τα αλιευτικά σκάφη και θαλάσσια ταξί υψώσουν την μπλε-κόκκινη σημαία της επανάστασης!