Εισιτήρια από Καβάλα για Λήμνο

Limnos

Η Λήμνος είναι το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με έκταση 476 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το τέταρτο σε μήκος ακτών (310 χιλιόμετρα). Βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο, στο Θρακικό πέλαγος, ανάμεσα στο Άγιον Όρος, τη Σαμοθράκη, την Ίμβρο και τη Λέσβο. Μαζί με τον Άγιο Ευστράτιο αποτελούν την επαρχία Λήμνου του νομού Λέσβου. Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι της Λήμνου είναι η Μύρινα, που πήρε το όνομα της γυναίκας του πρώτου βασιλιά του νησιού, του Θόαντα. Ως το 1955 η Μύρινα ονομαζόταν Κάστρο, ονομασία που επικράτησε κατά την ύστερη βυζαντινή περίοδο και άτυπα ακόμα έτσι αποκαλείται από τους παλιότερους Λημνιούς.

Η Λήμνος είναι ηφαιστειογενές νησί. Αν και δεν έχει δάση, έχει εκτεταμένες εύφορες πεδιάδες καλλιεργημένες με σιτηρά κι αμπέλια. Επίσης, έχει υπέροχες και καθαρές παραλίες και είναι ένα νησί ιδανικό για ήρεμες διακοπές. Οι βασικές ασχολίες των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία, η γεωργία και η αλιεία. Επίσης, ο τουρισμός, το εμπόριο και τα ναυτικά επαγγέλματα.

Το όνομα Λήμνος κατά μία εκδοχή είναι φοινικικό, που σημαίνει λευκή, άσπρη, λαμπερή. Κατά σοβαρότερες εκδοχές το όνομα Λήμνος προέρχεται από την ομηρική λέξη Λήιον, που προσδιορίζει το σπαρμένο χωράφι, τον αγρό. Στο πέρασμα των αιώνων την είπαν ακόμη με τα επίθετα:

«Ανεμόεσσα» (από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στη περιοχή. Σήμερα είναι οικισμός, στον οποίο κατοικούν όσοι υπηρετούν στην Πολεμική Αεροπορία μαζί με τις οικογένειές τους)

«Αιθάλεια» ή «Αιθαλία» (από την αιθάλη -καπνό του ηφαιστείου της)

«Δίπολις» (από τις δύο κύριες αρχαίες πόλεις της, την Μύρινα και την Ηφαιστία)

«Σιντιίδα» (από το όνομα των πρώτων κατοίκων της τους Σίντιες)

«Αμπελόεσσα» (από τους εκταταμένους αμπελώνες της)

«Υψιπύλεια» (από τη μυθική βασίλισσα Υψιπύλη)

«Ηφαίστεια νήσος» (νήσος του Ηφαίστου)

«Σταλημένη» την έλεγαν οι Ενετοί και οι Φράγκοι, πιθανώς εκ παραφθοράς «στη Λήμνο»  ή «στα Λήμνου» (κράτα πορεία προς τη Λήμνο).