ΡΕΘΥΜΝΟ

Διακοπές στο Ρέθυμνο

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Ρέθυμνο είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και ένα ταχέως αναπτυσσόμενο αστικό κέντρο που διατηρεί τον αναγεννησιακό του χαρακτήρα. Χωρίς υπερβολή, είναι μία από τις πιο ελκυστικές πόλεις στην Ελλάδα που διατηρεί ζωντανό τον πλούτο της ιστορίας και την βενετσιάνικη πόλη. Προγραμματίστε τις διακοπές σας στο Ρέθυμνο με την βοήθεια του www.greektrip.gr!

Στην παλιά πόλη, τα αναγεννησιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία της βενετσιάνικης εποχής συνυπάρχουν με οθωμανικές δομές, ενώ η πλούσια ιστορία της πόλης είναι σε αρμονία με την ανάπτυξη της σύγχρονης εποχής & του τουρισμού. Το καλοκαίρι, το Ρέθυμνο προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι πραγματοποιούν τις διακοπές τους στο Ρέθυμνο για να εξερευνήσουν την ευρύτερη περιοχή ή και ολόκληρο το νησί, ενώ το χειμώνα οι φοιτητές του τοπικού Πανεπιστημίου προκαλούν έναν ευχάριστο θόρυβο σ’ ολόκληρο τον τόπο.

Το Ρέθυμνο διατηρεί μακρά πολιτιστική παράδοση με εκδηλώσεις όπως το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι. Επίσης, το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι μία εκδήλωση που τα τελευταία χρόνια προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Κατά τη διάρκεια μιας χαλαρής βόλτας με τα πόδια στην πόλη, αντιλαμβάνεται κανείς ότι όλα τα κύρια αξιοθέατα είναι συγκεντρωμένα στην παλιά πόλη, την οποία και αξίζει να εξερευνήσει ο επισκέπτης περπατώντας στα στενά δρομάκια και να ανακαλύπτοντας τα γραφικά σημεία και τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς της Βενετοκρατίας. Ωστόσο, το πιο χαλαρό σημείο της πόλης είναι η παραλιακή ακτή με πολλές καφετέριες και πολυσύχναστα εστιατόρια διάσπαρτα πάνω στην αμμώδη ακτή.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Το Ρέθυμνο δεν είναι άμεσα συνδεδεμένο με την υπόλοιπη Ελλάδα, ωστόσο μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια των πόλεων του Ηρακλείου και των Χανίων από όπου υπάρχουν καθημερινά προγραμματισμένες πτήσεις και λιμάνια που επικοινωνούν με την Αθήνα και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Εάν επιθυμείτε να ταξιδέψετε στο Ρέθυμνο, ενημερωθείτε για τα δρομολόγια των πλοίων και κλείστε άμεσα τις διακοπές σας στο Ρέθυμνο από το www.greektrip.gr !!! 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  1. Η Φορτέτζα: το ορόσημο του Ρεθύμνου είναι το Ενετικό Φρούριο, το φημισμένο και ως «Φορτέτζα» που στέκεται επιβλητικά πάνω στον λόφο του Παλαιοκάστρου με θέα στο Κρητικό Πέλαγος, και κάνει το τοπίο άκρως εντυπωσιακό. Εδώ μπορεί κανείς να θαυμάσει όμορφα διατηρημένα κτίρια, όπως το οπλοστάσιο με τα τέσσερα τοξωτά ανοίγματα, το θέατρο Ερωφύλη, τα ερείπια του παλατιού της Επισκοπής, το Τζαμί του Σουλτάνου Ιμπραήμ και τον Ιερό Ναό του Αγίου Θεοδώρου του Τριχίνας.
  2. Αρχαιολογικό Μουσείο: Σε αυτό το μουσείο οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα εκθέματα από την ύστερη Μινωική περίοδο, τη Γεωμετρική εποχή και την Κλασική περίοδο. Το μουσείο επίσης παρουσιάζει μια μεγάλη συλλογή από νομίσματα από διάφορες περιόδους της Ιστορίας. Η κύρια πύλη του βρίσκεται μπροστά από την κεντρική είσοδο της Φορτέτζας.
  3. Η κρήνη Rimondi: Οι πόλεις της Κρήτης είχαν πάντα πρόβλημα ύδρευσης. Αυτό το αντιμετώπισαν από την εποχή με τους Ενετούς, κατασκευάζοντας πολλά υδραγωγεία και κρήνες. Οκτώ βρύσες σώζονται σήμερα. Ένας από αυτούς χρονολογείται από την εποχή της Ενετοκρατίας και είναι η κρήνη Rimondi, επίσης γνωστή ως «Βρυσάκια» για τους ντόπιους. Η κρήνη χτίστηκε στην καρδιά της πόλης και είναι η πιο πολυφωτογραφιμένη γωνιά της παλιάς πόλης, καθώς και ένα από τα αγαπημένα σημείο συνάντησης για τους Ρεθυμνιώτες.
  4. Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο: Το μουσείο στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο 17ου αιώνα βενετσιάνικο αρχοντικό και η συλλογή του προέρχεται από δωρεές και αγορές. Αριθμεί πάνω από 5.000 εκθέματα. Οι μόνιμοι εκθεσιακοί χώροι εκτείνονται σε πέντε δωμάτια και ως επί το πλείστον περιλαμβάνουν παραδοσιακή χειροτεχνία και αντικείμενα λαϊκής τέχνης.
  5. Σπήλαιο του Μελιδονίου: Βρίσκεται περίπου 31 χλμ από το Ρέθυμνο, κοντά στο χωριό Μελιδόνι. Τα αρχαιολογικά ευρήματα του εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου. Η σπηλιά ήταν το μυθικό σπίτι του Τάλω – ο γίγαντας προστάτης της Κρήτης. Σύμφωνα με το μύθο, η μάγισσα Μήδεια αφαίρεσε ένα προστατευτικό χάλκινο καρφί από τον αστράγαλο του και έχυσε το αίμα μέχρι θανάτου. Ο Τάλως είναι ένας από τους πιο αγαπημένους θρυλικούς χαρακτήρες στον αρχαίο κόσμο και ένας από τους «προστάτης» της μινωικής Κρήτης.
  6. Μονή Πρέβελη: Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να δει κανείς την υπέροχη θέα προς το Λιβυκό Πέλαγος… 33 χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο από το Ρέθυμνο. Μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει το ξυλόγλυπτο τέμπλο με αγιογραφίες, ένα πραγματικά αριστούργημα που παρουσιάζει λεπτομερώς τις σκηνές από τη Βίβλο. Μερικές από αυτές τις αγιογραφίες χρονολογούνται από το 1750. Το εκκλησάκι είναι μια δίκλιτη εκκλησία με λαϊκή τέχνη, που χτίστηκε το 1836. Η παλιά μονή σήμερα χρησιμοποιείται ως ξενώνας και ένα μικρό μουσείο εκθέτει αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης από τον 19ο αιώνα.

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

Επισκεφθείτε το χωριό «Ανώγεια»: Το γραφικό χωριό Ανώγεια βρίσκεται 55 χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο από το Ρέθυμνο. Η ιστορία του φτάνει στο τέλος του αιώνα, όπως φαίνεται από τις δωρικές εκφράσεις που χρησιμοποιούνται στην τοπική διάλεκτο. Οι άνθρωποι των Ανωγείων βοήθησαν σημαντικά στην καταπολέμηση όλων των κατακτητών. Το χωριό καταστράφηκε δύο φορές, την πρώτη φορά το 1822 από τους Τούρκους και την δεύτερη 15 Αυγούστου 1944, από τους Γερμανούς. Οι άνθρωποι των Ανωγείων είναι πολύ διαφορετικοί από τους άλλους Κρητικούς. Κρατούν ζωντανή την παράδοση στα ρούχα, στα τρόφιμα, στην διάλεκτο και στις κοινωνικές εκδηλώσεις. Από τα Ανώγεια, θα πρέπει κανείς να επισκεφθεί τον Ψηλορείτη και το Ιδαίον Άντρον. Μην χάσετε την ευκαιρία να καθίσετε για φαγητό σε μια τοπική ταβέρνα και να ζήσετε την εμπειρία της άψογης Κρητικής φιλοξενίας.