ΧΑΝΙΑ

05-CHANIA

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κλείστε σήμερα online τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια για Χανιά στο www.greektrip.gr ή επικοινωνήστε με εκπρόσωπο του Sporades Shipping. Τα Χανιά είναι ένας τόπος όπου διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν ακμάσει στο πέρασμα των αιώνων. Περιφερόμενοι γύρω από τα σαν λαβύρινθο σοκάκια της Παλιάς Πόλης με τα πανέμορφα βενετσιάνικα αρχοντικά, τις βρύσες και τις εκκλησίες θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε καλοδιατηρημένα ιστορικά μνημεία.

Η πόλη των Χανίων είναι κτισμένη στην περιοχή της μινωικής Κυδωνίας και ήταν η πρώην πρωτεύουσα της Κρήτης. Σήμερα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης μετά το Ηράκλειο. Ωστόσο, τα Χανιά είναι μία από τις πιο όμορφες και γραφικές πόλεις στην Ελλάδα και ένας παράδεισος για τους λάτρεις του φαγητού. Εξοικειωθείτε με την πόλη με μια βόλτα γύρω από τους δρόμους της, μια επίσκεψη στα μουσεία της και θαυμάζοντας τα διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ που παρουσιάζουν την ιστορική διαδρομή της πόλης.

Η παλιά πόλη είναι χτισμένη γύρω από το ενετικό λιμάνι και είναι επίσης μια σχετικά ολοκληρωμένη περιοχή όπου ενετικά κτίσματα, και αργότερα τουρκικά στοιχεία, συνθέτουν ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό στυλ. Λόγω του ιστορικού κέντρου των Χανίων με τα ενετικά τείχη του καθορισμού των συνόρων μεταξύ της παλαιάς και της νέας πόλης και τους προμαχώνες της, η πόλη έχει ανακυρηχθεί ως διατηρητέα. Αποτελείται από πέντε συνδεδεμένες συνοικίες γύρω από το ενετικό λιμάνι. Ο σχεδιασμός της έγινε από τον ενετικό μηχανικό Michelle Sammichelli. Ο Φάρος, ο οποίος χτίστηκε το 1570 από τους Ενετούς και ανακατασκευάστηκε το 1830 από τους Αιγύπτιους, που βρίσκεται στο τέλος του βράχου προστατεύει το λιμάνι από τα βόρεια. Στα ανατολικά της παλιάς πόλης, υπάρχει η συνοικία Σπλάντζια χτισμένη στην πρώην τουρκική επαρχία. Εδώ θα δείτε την μόνη Ορθόδοξη Εκκλησία, που είχε την άδεια για να λειτουργήσει κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Θα δείτε, επίσης, την πλατεία του Συντιβανιού.

Στα νοτιοανατολικά της παλιάς πόλης βρίσκεται η εβραϊκή συνοικία που θυμίζει τις εποχές που η αναπτθσόμενη εβραϊκή κοινότητα των Χανίων ήταν υποχρεωμένη από τους Ενετούς να κατοικεί σε μια οριοθετημένη περιοχή που ονομάζεται judeca όπου λειτουργούν δύο συναγωγές. Πολύ κοντά σε αυτην, θα βρείτε το Λαογραφικό Μουσείο των Χανίων και την εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου που στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Επίσης, μην χάσετε την περίφημη Στιβανάδικα, όπου βρίσκονται τα εργαστήρια κατασκευής παραδοσιακών μποτών. Στιβάνια είναι οι μπότες φοριούνται ως μέρος της φορεσιάς της παραδοσιακής κρητικής ανδρών. Σήμερα αυτός ο δρόμος είναι γεμάτος από καταστήματα με σουβενίρ, καθώς και καταστήματα που πωλούν τοπικά δερμάτινων ειδών.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Αεροπορικώς: Το αεροδρόμιο των Χανίων είναι συνδεδεμένο με τακτικές πτήσεις εσωτερικού με τα κύρια αεροδρόμια της Ελλάδα . Η πτήση από Αθήνα διαρκεί περίπου 50-55 λεπτά και το αεροδρόμιο βρίσκεται στα 14 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων .

Ακτοπλοϊκώς: Τα Χανιά συνδέονται καθημερινά με το λιμάνι του Πειραιά . Δείτε τα δρομολόγια πλοίων για τα Χανιά & κλείστε εύκολα & γρήγορα τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια στο Sporades Shipping ή κάντε online την κράτησή σας στο www.greektrip.gr. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 8 ώρες . Το λιμάνι των Χανίων βρίσκεται στην περιοχή της Σούδας , περίπου 10χλμ από την πόλη των Χανίων.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  1. Ελαφονήσι: Βρίσκεται στα νότιο – δυτικά της Κρήτης. Το Ελαφονήσι έχει γίνει ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για τους εκδρομείς που πλημμυρίζουν αυτή τη γωνιά του παραδείσου με αυτοκίνητο, λεωφορείο ή πλοίο. Η κύρια έλξη της για τους περισσότερους τουρίστες είναι η μοναδική αίσθηση του να είσαι σε μια λιμνοθάλασσα της Νότιας Θάλασσας , ενώ βρίσκονται σε διακοπές στη Μεσόγειο.
  2. Σφακιά: Η περιοχή των Σφακίων είναι η μεγαλύτερη στο νομό Χανίων, αλλά αποτελείται σε μεγάλο μέρος από βουνά και είναι αραιοκατοικημένη. Τα Σφακιά είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα ως μία από τις πιο παραδοσιακές περιοχές της Κρήτης και για την υπέροχη φύση τους, που έρχονται σε αντίθεση με τα ψηλά βουνά, τα οροπέδια του Ασκύφου και της Ανώπολης, καθώς και την άγρια γραφική ακτή του Λιβυκού πελάγους . Υπάρχουν πολλά να εξερευνήσετε στην περιοχή.
  3. Ο φάρος των Χανίων: Ο αρχικός ενετικός φάρος χτίστηκε γύρω στα τέλη του 16ου αιώνα για την προστασία του λιμανιού. Μια αλυσίδα μπορεί να συνδεθεί από τη βάση του φάρου στο φρούριο του Φιρκά, προκειμένου να κλείσει το λιμάνι. Ο φάρος βρίσκεται στο τέλος ενός μεγάλου μώλου που προστατεύει το ενετικό λιμάνι από τη θάλασσα. Αξίζει το περπάτημα σε όλη τη διαδρομή , καθώς θα έχετε υπέροχη θέα του λιμανιού. Δυστυχώς, ο ίδιος ο φάρος είναι κλειστός οπότε δεν μπορείτε να ανεβείτε στον πύργο.
  4. Αρχαιολογικό Μουσείο: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων στεγάζεται στην πρώην Ενετική εκκλησία και μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου. Τα εκθέματα παρουσιάζονται μετά από μια χρονολογική σειρά και περιλαμβάνουν ευρήματα της μινωικής κεραμικής, αγγειοπλαστικής, λιθοτεχνίας, σφραγίδων, κοσμηματοποιίας και άλλων αντικειμένων.

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

Πεζοπορία στο φαράγγι της Σαμαριάς: Το φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο της Σαμαριάς , στα Λευκά Όρη της Δυτικής Κρήτης. Αυτό το μαγευτικό φαράγγι θεωρείται ένα από τα μεγάλα αξιοθέατα της Κρήτης και πολλοί τουρίστες θέλουν να το επισκεφθούν. Αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι πρόκειται για μια μεγάλη ( 5 έως 7 ώρες) πεζοπορία σε ανώμαλο έδαφος, έτσι οι επισκέπτες θα πρέπει να έχουν ένα ορισμένο βαθμό της φυσικής κατάστασης και την εμπειρία με τα πόδια για να το απολαύσουν.

Συμβουλή: Ανακαλύψτε τη φυσική ομορφιά και την ποικιλομορφία των χωριών γύρω από τα Χανιά !